Türkiye Konumlu - Limitsiz Hosting
Kişi Online AnaSayfa İletişim Site Haritası Site İçi Arama Sık Kullanılanlar
Fikirlerini Paylaş, Sen de Kazanmaya Başla!
TopList TopList
TopListimizde oyun, eğlence, html, haber, şiir, spor, müzik, sohbet, resim, forum, tr.gg, eğitim sitelerini bulabilirsiniz.
Anket Anket
Anketlerimize katılarak, siz de özgür ve bağımsız bir şekilde görüşlerinizi dile getirebilirsiniz. Anket yapılmasını istediğiniz soruyu şıkları ile birlikte bize gönderin, Sizin İçin Soralım.
Galeri Galeri
Binlerce resimden oluşan Galeri bölümündeki resimlere yorum yapabilirsiniz. Sizde Resim yollamak istiyorsanız İletişim bölümünden Resim Upload Linkini yollayabilirsiniz.
Forum Forum
Bedava-Sitem'in Kapsama alanı en geniş Forumu. Sınırsız paylaşım ve eğlence için Seviyeli bir forum. Forumu Yaşatan Yorumdur.
HTML Kodları HTML Kodları
HTML'de acemi misiniz? Sitenize Döviz kodu ekleyeceksiniz ama bulamıyor musunuz işte arşiv. Hiçbir yerde bulamayacağınız HTML Kodları ve HTML Dersleri sizi bekliyor.
Oyun Salonu Oyun Salonu
Bedava-Sitem'in En Çok Ziyaret Edilen Oyun Salonu. Oyun Severlerin Buluşma Yeri. Oyun Salonunda zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
Sohbet Odası Sohbet Odası
PiriketSeverler Sosyalleşme Ağına Hoşgeldiniz. Sohbet Odasında Muhabbet tavana vurmuş durumda. Genç, yaşlı demeden kaliteli ve seviyeli doyasıya sohbet.
TÜRK Bayrağına Destek TÜRK Bayrağına Destek
TÜRK Bayrağı kampanyasına destek olmak için TÜRK Bayrağı Bandını sitene ekle. Bir TÜRK Dünyaya Bedelse 70 Milyon Herşeye Bedeldir.
Ziyaretçi Defteri Ziyaretçi Defteri
Görüşleriniz bizim için değerlidir. Ziyaretçi defterine yazılanları okuyabileceğiniz gibi, görüşlerinizi de yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. Teşekkür ediyor, en güzel günlerin sizlerin olmasını diliyoruz.
Yeşil Aşkı - Herşey Sevmekle Başlar

OYUN, GALERİ, HTML, SOHBET, FORUM, TR.GG, PARA KAZAN, TOPLİST, ANKET, KAMPANYA, VİDEO, NAPOLYON, ŞİİR, YEMEK, EĞİTİM, MÜZİK, SİNEMA, SPOR, İDDAA, FIKRA, WEBMASTER, KOD, GEYİK, TEKNOLOJİ

Forum

=> Daha kayıt olmadın mı?

Forum - Türk mutfağın yapılan hatalar

Burdasın:
Forum => Piriket Yeme icme => Türk mutfağın yapılan hatalar

<-Geri

 1 

Devam->


Forumcu
(şimdiye kadar 305 posta)
30.09.2008 21:51 (UTC)[alıntı yap]
Et, sebze gibi besinler ile unlu, hamurlu yiyeceklerin aynı tezgahta, aynı araç gereçle hazırlanmasının, Türk mutfağında en sık yapılan yanlış olduğu belirtildi.
Bu durumun çapraz bulaşma riskini gündeme getirip bakteri üremesine neden olduğu vurgulandı.

“Türk mutfağındaki bazı yanlış uygulamalar, sağlıklı besinleri zararlı hale getiriyor” diyen Diyetisyen Dilek Katrancı, yemek hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uymanın önemine değindi.

Erciyes Üniversitesi (EÜ Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Araştırma Görevlisi Diyetisyen Dilek Katrancı, Türk mutfağındaki yanlış uygulamalar üzerine bir araştırma yaptıklarını söyledi. Gözlem ve ikili görüşmelere dayalı araştırmalarında, farklı besin maddelerinin aynı araç ve gereçlerle hazırlanmasının en sık yapılan yanlış olarak belirlediklerini kaydeden Katrancı, besinleri saklamadada sağlığı tehlikeye sokacak yanlışlar yapıldığının ortaya çıktığını belirtti.

Güvenli besini fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile tüketime uygun olan besin olarak tanımladıklarını ifade eden Katrancı, bu kavramın Türk mutfağında ihmal edildiğine dikkat çekerek,şunları söyledi:
“Bugün, dünyada da önemli sorun olarak görülen ishal, kusma ve karın ağrıları şeklinde beliren besin zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için mutfak hijyenine önem verilmesi gerekiyor. Güvenli besin sağlamayla ilgili kriterlerin, mutfakta da devam ettirilmesi gerekiyor. Ancak, Türk mutfağındaki bazı yanlış uygulamalar, sağlıklı besinleri zararlı hale getiriyor”

Mutfakta, besin hazırlama ve pişirme sırasında yapılan yanlış hijyen uygulamalarının, gözle görülmeyen zararlı bakterilerin yiyeceklerde çoğalıp, vücuda alındığını ifade eden Katrancı, bu aşamada bağışıklık sisteminin devreye girdiğini, yetişkinlerin zararlımikroorganizmalarla baş edebilirken zayıf bireyler, yaşlılar ve özellikle de çocukların yapılan yanlışlardan daha fazla etkilendiğini anlattı.

KURALLARA UYUN
Yemek hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uyarak tehlikenin evlerden uzak tutulabileceğini dile getiren Katrancı, şu bilgileri verdi:
“Yiyecek hazırlama işlemlerine geçmeden önce, çiğ yiyeceklere ve kirli araç-gereçlere dokunulmuşsa sonra eller yıkanmalıdır. Et ve sebze ile unlu ve hamurlu yiyecekler tezgahlarda, ayrı kesme tahtalarında ve ayrı araç-gereçler kullanılarak hazırlanmalıdır. Böylece, çapraz bulaşma riskini önleyerek bakteri üremesini engelleyebiliriz. Besinlerde mikroorganizmaların üremesinin engellenmesinde en etkili yol pişirmedir. Uygun sıcaklıkta ve yeterli sürede pişirmeyle besinlerin zararlı hale gelmesi önlenir. Bakteri üremesinin önlenmesi ve yok edilmesi için besinlerin iç sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekir. Besinlerin iç sıcaklıklarının ölçülmesi için özel termometreler kullanılmalıdır. Yiyeceklerin servise kadar bekletilmesinde, bekletme koşulları uygun değilse bakteri üremesi yönünden tehlike yeniden söz konusu olur. Sıcak yemekler 1-2 saat içinde servis edilecekse iç sıcaklık en az 60 derece olacak şekilde ve üzeri kapalı tutulmalıdır. Pişmiş hiçbir yemek oda sıcaklığında 2 saatten uzun süre bekletilmemelidir. Bu konuda şüpheye düşerseniz, yemek imha edilmelidir.”



Bütün konular: 1911
Bütün postalar: 3045
Bütün kullanıcılar: 2368
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse crying smiley
Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol