Forum
=> Daha kayıt olmadın mı?Forum - Kırmızı etlere özel soslar
Burdasın: Forum => Piriket Yeme icme => Kırmızı etlere özel soslar |
|
Forumcu (şimdiye kadar 305 posta) |
Birbirinden farklı soslar ile etleriniz çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek... Sos kültürü artık Türk mutfağında da yer buluyor. Terbiyelenerek uzun uzun bekletilen etlerin yerini yanında sosları ile servis edilen etler alıyor. Kırmızı etler ile birlikte sunabileceğiniz soslar, yemeğinizin lezzetine lezzet katacak... BEŞAMEL SOS 5 Litre MALZEME 450 gram tereyağ 450 gram un 5 litre süt 125 gram rendelenmiş soğan 2 adet karanfil 1 adet defne yaprağı YAPILIŞI Yağ ve un ile derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın. Süte, soğan, karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatın. Ateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirin. İnce bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin. 30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın. NANELİ SOS 1 Litre MALZEME 250 gram nane yaprakları 150 gram toz şeker 200 ml su 700 ml sirke YAPILIŞI Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun. Suyu bir taşım kaynatın. Şekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın. Sirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırın. Not: Bu sos sıcak ve soğuk kuzu ve koyun etiyle servis edilebilir. ESPANYOL SOS Diğer sosların yapımında kullanılır. 1 Litre MALZEME 3 kg küçük kırılmış sığır kemiği 300 gram tereyağ 150 gram havuç 150 gram soğan 1 diş sarımsak 1 bağ maydanoz 200 gram domates salçası 175 gram un 5 litre su YAPILIŞI Kemikler yağda kızartılır. Soğan, havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulur. Salça ve 5 lt su ilave edilir. Maydanoz ve sarımsak da konarak 4-5 saat kaynatılır. Eksildikçe suyu tamamlanır. Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır. DEMİ GLACE SOS Diğer sosların yapımında kullanılır. 1/2 Litre MALZEME 0.5 lt espanyol sos ½ lt et suyu 100 ml beyaz şarap YAPILIŞI Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir. Servise hazırdır. Diger sosların yapımında kullanılır. Not: Beşamel sos, espanyol sos ve demi glace sos ana soslardır. AVCI SOSU 1 Litre MALZEME 125 gram tereyağ 200 gram mantar dilimlenmiş 50 gram arpacık soğan ince kıyılmış 250 gram domates 200 ml sek beyaz şarap 1 litre demi glace sos 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber YAPILIŞI Yağı derin bir tavada eritin. Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin. Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirin. Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin. Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektirin. Demi glace sosu ilave edinve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. Tuz ve karabiberi ilave edip servise sunun. Not: Bu sos ızgara veya sote et, kümes hayvanlarının yanında servis edilebilir. ŞATOBRİYAN SOS 1 Litre MALZEME 50 gram arpacık soğan 50 gram mantar bölünmüş 2 adet defne yaprağı 1 dal fesleğen 200 ml beyaz şarap 1 litre koyulaştırılmış et suyu 100 gram tereyağı 1 çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber YAPILIŞI İnce kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları, defne yaprağı, taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3’ü kalıncaya kadar çektirin. Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün. Tereyağını katıp karıştırın. Tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız. Not: Bu sos ızgara bonfilenin yanında servis edilebilir. MANTAR SOS MALZEME 125 gram tereyağ 200 gram mantar dilimlenmiş 1 litre demi glace sos 200 ml beyaz şarap 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber YAPILIŞI Tereyağının 75 gramını bir tavada eritin. Mantarları atıp renk almadan biraz sote edin. Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3’ü kalıncaya kadar çektirin. Demi glace sosu ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin. Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün. Kalan tereyağını ekleyin ve tuz, karabiberini ilave edip kontrol ediniz. Not: Bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir. SUBİZ SOSU 1 Litre MALZEME 750 gram soğan doğranmış 100 gram tereyağ 800 ml beşamel sos 1 çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber 200 ml çiğ krema YAPILIŞI Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün. Derin bir tavada tereyağını eritin. Soğanları ekleyip, kısık ateşte renk aldırmadan kavurun. Ateşi kısın. Beşamel sosu ilave edip, iyice karıştırın. Tuz ve karabiberini ilave edin. Sosun üzerini kapatıp fırında 1 saat pişirin. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün ve temiz bir kaba boşaltın. Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun. Not: Bu sos yumurta yemekleri ve fırında kızartılmış kuzu ve koyun etlerinin yanında verilir. SOĞAN SOSU 1 Litre MALZEME 50 gram tereyağ 600 gram soğan ince dilimlenmiş 200 ml su 800 ml beşamel sos 100 ml çiğ krema 1 çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber YAPILIŞI Derin bir tavada tereyağını ve soğanları ve suyu koyun. Üzerini kapatın ve soğanlar yumuşayıp, su tamamen buharlaşıncaya kadar pişirin. Beşamel sosu ilave edip karıştırın ve bir taşım kaynatın. Ateşten alın .Kremayı ekleyip, tuz ve biberi ekleyip karıştırın. Not: Bu sos çok koyu kıvamda olup, genellikle fırında kızartılmış koyun etlerinin yanında servis edilir. ŞEYTAN SOSU 1 Litre MALZEME 50 gram arpacık soğan 2 adet defne yaprağı 25 adet taze çekilmiş karabiber 1 dal taze kekik 100 ml beyaz şarap 200 ml sirke 1 lt demi glace sos 75 gram tereyağ 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı toz kırmızı biber YAPILIŞI Arpacık soğanları, taze çekilmiş karabiber, defne yaprağı, taze kekik, beyaz şarap ve sirkeyi derin bir tavaya koyup, suyunu tamamen çektirin. Demi glace sosu ekleyin, kısık ateşte 10 dk pişirin. Oluşan kefi alın. Eğer gerekiyorsa biraz et suyu ilavesiyle kıvamını inceltin. İnce bir süzgeçten geçirip süzün. Sosu tekrar ateşe koyup bir taşım kaynatın. Tereyağını katıp karıştırın, tuzunu ekleyip sosu ateşten alın. Toz kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın. Not: Bu sos ızgara et ve tavuk, hindi yemeklerinin yanında servis edilebilir. |
Bütün konular: 1911
Bütün postalar: 3045
Bütün kullanıcılar: 2369
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse