Forum
=> Daha kayıt olmadın mı?Forum - Sele altı yemekleri
Burdasın: Forum => Piriket Yeme icme => Sele altı yemekleri |
|
Forumcu (şimdiye kadar 305 posta) |
Kış hazırlıklarından bahsedip de Konya'nın sele altı yiyecek ve yemeklerinden bahsetmemek olmaz. Sele altı yemekleri, Konya'da, uzun ve kısa süreli saklamada kullanılırdı. Buzdolaplarının yaygın olmadığı hatta hiç bulunmadığı dönemlerde kullanılan bir yöntemdir. O dönemlerde, kısa süreli saklamada, sele altı dışında, yemekler, tel dolabında ve her evde bulunan kuyularda da saklanırdı. Tel dolabında artan yemekler ve kahvaltılıklar ağzı açık olarak ancak bir gün dayanırdı. Birkaç gün dayanması istenen yemekler, kuyulara indirilirdi. Tereyağı tuzlanır, kahvaltıda kullanılacaksa tuzlanmaz, büyükçe bir tencerenin içine doldurulan suyun içine konulurdu. Sütü ise en iyi saklama yöntemi yoğurt yapmaktı. Etler, hemen pişirilerek değerlendirilirdi. Sebze ve meyveler bahçeden toplandığı için gerektiği kadar toplanır, yaz mevsiminde sorun olmaz ancak kışın kullanılmak üzere istenirse kurutulurdu. Sele altında uzun saklama, peynir yapımında kullanılırdı. Peynir yapılırken, tuluma az az basılan peynir, gündüz selenin altına konulur, üzerine güneş almaması için "tatlık" denilen ince yorgan gibi örtüler örtülür, akşama kadar kapatılırdı. Gecenin ayazında tatlıklar alınır, peynir tulumunun ağzı açılır, sele kapatılır, hayvan gelmemesi için üzerine bir taş konulur ve sabah ezanına kadar hava alması sağlanırdı. Sabah, sele güneş doğmadan tekrar tatlıklarla kapatılır, kalın örtüler selenin kapandığı andaki serinliği akşam açılana kadar devam ettirirdi. Peynir yapımı, tulum dolana kadar bu şekilde sürdürülürdü. Kısa süreli saklamada sele altında biraz uzun dayanabilen yemekler saklanırdı. Dolmalar, yaprak sarmaları gibi zaman alan yemekler önceden hazırlanır, sele altına konulur, aniden gelen misafire çıkarılırdı. Günlük yemeklerin artanları da sele altına konulurdu. Bu yemekler dayanma gücüne bağlı olarak sırayla tüketilirdi. Çinko kaplarda ağzı açık olarak sele altına konulan yemekler, aynen peynir yapımında olduğu gibi gecenin ayazında selenin altında bekletilir, sabah tatlıklara bürünerek gecenin soğukluğunu muhafaza etmesi istenirdi. Sele altı yemekleri konuklar için de hazırlandığından sarma, dolma, et kavurması vb. gibi hem lezzetli hem de hemen ağza atılacak türden yemekler olurdu. Asma yaprağı sarması MALZEME: 250 gr asma yaprağı 5 su bardağı su ½ limon suyu Dolma-sarma içi: ½ kilo yağlı koyun kıyması 2 baş soğan (yemeklik çok ince kıyılmış 1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı rendelenmiş domates 1 sb pirinç veya düğü ¼ su bardağı maydanoz (kıyılmış ¼ su bardağı dereotu (kıyılmış ¼ su bardağı nane 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı sadeyağ 2 su bardağı et suyu Yapılışı: 4 kişiden fazla. Pişme süresi: 40-50 dakika... Suyu ve limon suyunu kaynat. Yaprakları ilave et, iki dakika haşla, soğuk sudan geçir. Süzgece al. Dolmalık malzemeleri iyice yoğur. Tencerenin dibine birkaç yaprak döşe. Sarmak için bir yaprağı avucuna aç, ortasına içten koy, önce üstteki yaprakları, sonra kenardaki yaprakları için üzerine kapat, altta kalan yaprakların üzerinden alta doğru yuvarlayarak yaprakları sar, tencereye yerleştir. Bitince üzerine parça parça yağı koy. Kapak ört, ateşe koy, kaynar halde suyu ilave et, çok hafif ateşte sarmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40-50 dakika pişir. |
Bütün konular: 1911
Bütün postalar: 3045
Bütün kullanıcılar: 2369
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse