Türkiye Konumlu - Limitsiz Hosting
Kişi Online AnaSayfa İletişim Site Haritası Site İçi Arama Sık Kullanılanlar
Fikirlerini Paylaş, Sen de Kazanmaya Başla!
TopList TopList
TopListimizde oyun, eğlence, html, haber, şiir, spor, müzik, sohbet, resim, forum, tr.gg, eğitim sitelerini bulabilirsiniz.
Anket Anket
Anketlerimize katılarak, siz de özgür ve bağımsız bir şekilde görüşlerinizi dile getirebilirsiniz. Anket yapılmasını istediğiniz soruyu şıkları ile birlikte bize gönderin, Sizin İçin Soralım.
Galeri Galeri
Binlerce resimden oluşan Galeri bölümündeki resimlere yorum yapabilirsiniz. Sizde Resim yollamak istiyorsanız İletişim bölümünden Resim Upload Linkini yollayabilirsiniz.
Forum Forum
Bedava-Sitem'in Kapsama alanı en geniş Forumu. Sınırsız paylaşım ve eğlence için Seviyeli bir forum. Forumu Yaşatan Yorumdur.
HTML Kodları HTML Kodları
HTML'de acemi misiniz? Sitenize Döviz kodu ekleyeceksiniz ama bulamıyor musunuz işte arşiv. Hiçbir yerde bulamayacağınız HTML Kodları ve HTML Dersleri sizi bekliyor.
Oyun Salonu Oyun Salonu
Bedava-Sitem'in En Çok Ziyaret Edilen Oyun Salonu. Oyun Severlerin Buluşma Yeri. Oyun Salonunda zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
Sohbet Odası Sohbet Odası
PiriketSeverler Sosyalleşme Ağına Hoşgeldiniz. Sohbet Odasında Muhabbet tavana vurmuş durumda. Genç, yaşlı demeden kaliteli ve seviyeli doyasıya sohbet.
TÜRK Bayrağına Destek TÜRK Bayrağına Destek
TÜRK Bayrağı kampanyasına destek olmak için TÜRK Bayrağı Bandını sitene ekle. Bir TÜRK Dünyaya Bedelse 70 Milyon Herşeye Bedeldir.
Ziyaretçi Defteri Ziyaretçi Defteri
Görüşleriniz bizim için değerlidir. Ziyaretçi defterine yazılanları okuyabileceğiniz gibi, görüşlerinizi de yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. Teşekkür ediyor, en güzel günlerin sizlerin olmasını diliyoruz.
Yeşil Aşkı - Herşey Sevmekle Başlar

OYUN, GALERİ, HTML, SOHBET, FORUM, TR.GG, PARA KAZAN, TOPLİST, ANKET, KAMPANYA, VİDEO, NAPOLYON, ŞİİR, YEMEK, EĞİTİM, MÜZİK, SİNEMA, SPOR, İDDAA, FIKRA, WEBMASTER, KOD, GEYİK, TEKNOLOJİ

Forum

=> Daha kayıt olmadın mı?

Forum - Sele altı yemekleri

Burdasın:
Forum => Piriket Yeme icme => Sele altı yemekleri

<-Geri

 1 

Devam->


Forumcu
(şimdiye kadar 305 posta)
28.10.2008 16:17 (UTC)[alıntı yap]
Kış hazırlıklarından bahsedip de Konya'nın sele altı yiyecek ve yemeklerinden bahsetmemek olmaz.
Sele altı yemekleri, Konya'da, uzun ve kısa süreli saklamada kullanılırdı. Buzdolaplarının yaygın olmadığı hatta hiç bulunmadığı dönemlerde kullanılan bir yöntemdir. O dönemlerde, kısa süreli saklamada, sele altı dışında, yemekler, tel dolabında ve her evde bulunan kuyularda da saklanırdı. Tel dolabında artan yemekler ve kahvaltılıklar ağzı açık olarak ancak bir gün dayanırdı. Birkaç gün dayanması istenen yemekler, kuyulara indirilirdi. Tereyağı tuzlanır, kahvaltıda kullanılacaksa tuzlanmaz, büyükçe bir tencerenin içine doldurulan suyun içine konulurdu. Sütü ise en iyi saklama yöntemi yoğurt yapmaktı. Etler, hemen pişirilerek değerlendirilirdi. Sebze ve meyveler bahçeden toplandığı için gerektiği kadar toplanır, yaz mevsiminde sorun olmaz ancak kışın kullanılmak üzere istenirse kurutulurdu.

Sele altında uzun saklama, peynir yapımında kullanılırdı. Peynir yapılırken, tuluma az az basılan peynir, gündüz selenin altına konulur, üzerine güneş almaması için "tatlık" denilen ince yorgan gibi örtüler örtülür, akşama kadar kapatılırdı. Gecenin ayazında tatlıklar alınır, peynir tulumunun ağzı açılır, sele kapatılır, hayvan gelmemesi için üzerine bir taş konulur ve sabah ezanına kadar hava alması sağlanırdı. Sabah, sele güneş doğmadan tekrar tatlıklarla kapatılır, kalın örtüler selenin kapandığı andaki serinliği akşam açılana kadar devam ettirirdi. Peynir yapımı, tulum dolana kadar bu şekilde sürdürülürdü.

Kısa süreli saklamada sele altında biraz uzun dayanabilen yemekler saklanırdı. Dolmalar, yaprak sarmaları gibi zaman alan yemekler önceden hazırlanır, sele altına konulur, aniden gelen misafire çıkarılırdı. Günlük yemeklerin artanları da sele altına konulurdu. Bu yemekler dayanma gücüne bağlı olarak sırayla tüketilirdi. Çinko kaplarda ağzı açık olarak sele altına konulan yemekler, aynen peynir yapımında olduğu gibi gecenin ayazında selenin altında bekletilir, sabah tatlıklara bürünerek gecenin soğukluğunu muhafaza etmesi istenirdi.

Sele altı yemekleri konuklar için de hazırlandığından sarma, dolma, et kavurması vb. gibi hem lezzetli hem de hemen ağza atılacak türden yemekler olurdu.

Asma yaprağı sarması

MALZEME:

250 gr asma yaprağı
5 su bardağı su
½ limon suyu
Dolma-sarma içi:
½ kilo yağlı koyun kıyması
2 baş soğan (yemeklik çok ince kıyılmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı rendelenmiş domates
1 sb pirinç veya düğü
¼ su bardağı maydanoz (kıyılmış
¼ su bardağı dereotu (kıyılmış
¼ su bardağı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sadeyağ
2 su bardağı et suyu

Yapılışı:

4 kişiden fazla. Pişme süresi: 40-50 dakika...

Suyu ve limon suyunu kaynat. Yaprakları ilave et, iki dakika haşla, soğuk sudan geçir. Süzgece al. Dolmalık malzemeleri iyice yoğur. Tencerenin dibine birkaç yaprak döşe. Sarmak için bir yaprağı avucuna aç, ortasına içten koy, önce üstteki yaprakları, sonra kenardaki yaprakları için üzerine kapat, altta kalan yaprakların üzerinden alta doğru yuvarlayarak yaprakları sar, tencereye yerleştir. Bitince üzerine parça parça yağı koy. Kapak ört, ateşe koy, kaynar halde suyu ilave et, çok hafif ateşte sarmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40-50 dakika pişir.



Bütün konular: 1911
Bütün postalar: 3045
Bütün kullanıcılar: 2369
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse crying smiley
 
Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol