Forum
=> Daha kayıt olmadın mı?Forum - Atatürk sofraları
Burdasın: Forum => Piriket Yeme icme => Atatürk sofraları |
|
tr.gg (şimdiye kadar 416 posta) |
Zamanın alafranga sayılacak restoranlarında yemek yemeyi seven, ama bir o kadar da kendi sofrasında sonsuz ikramı zevk edinen Atatürk’ün sofralarında yemekler kadar sohbetler de zenginmiş. Atatürk’ün en sevdiği yemekler ise Karnıyarık, Kuru fasulye, Pilav ve Zeytinyağlı enginarmış. Atatürk'ün yaşamında ve anılarında büyük bir yer tutan sofraları; servis biçimleri, konukları ve fikir sohbetleriyle renklenen bir tür akademiymiş. Rakının da şampanyanında içildiği bu sofralar asla içkinin su gibi aktığı, sohbetlerin sıradanlaştığı bir yer değil, entelektüel bir foruma benzermiş. Sanattan, siyasetten bahsedilen bu toplantılarda ciddi meselelerden konuşulur, okunur, hatta yazılırmış. Atatürk batının hayat tarzını iyi bilen bir devlet adamıymış. Damak zevki son derece gelişmiş olduğundan Avrupa’da tanıyıp çok sevdiği kuşkonmazı bulamamaktan muzdaripmiş örneğin. Kimseler bilmez belki ama bu sebzeyi tohumlarını getirterek Yalova’daki çiftliğinde yetiştiren ilk kişi Atatürk. Mehmet Yalçın’ın bir makalesinde anlattığı üzere, o günlerde yabancı konuklara verilen muhteşem ziyafetler yoksul sayılabilecek durumdaki Türkiye’nin başını dik tutacak kalitedeymiş. Örneğin İran Şahı’na Starzburg usulü kaz ciğeri, İsveç Prensi Gustave’a Kral usulü bıldırcın sunulmuş. Atatürk sofra ya otururken; sofra örtüsünden tabaklara, bardaklardan çatal bıçaklara varıncaya kadar herşeyin düzenli olarak yerli yerinde olmasına özen gösterirmiş. Eğer düzenleme istediği gibi yapılmamışsa bunu bizzat kendisi düzelterek sofraya otururmuş. Düzendeki bu titizliğine karşılık yemek seçmezmiş. Mönüde ne varsa onu yermiş yemesine ama en sevdiği yemekler Karnıyarık, Yağlı fasulye dediği kurufasulye yemeği imiş. Özellikle Karnıyarık ve Pilavı birbirine karıştırarak yemeyi çok severmiş. Meyvenin olgun olanını seçermiş. Rakının yanında en sevdiği mezeler leblebi, beyaz peynir, kavun olurmuş. 1938 yılında, hastalığının son aşamasında ise enginar yemek istemiş. Ancak o tarihte İstanbul’da bulunmadığı için Hatay’dan ısmarlanan enginarı yemek kısmet olmamış. Kuru fasulye (4 KİŞİLİK) Malzemeler: 2 su bardağı kuru fasulye 5 dilim pastırma 3 soğan 2 domates 2 sivri biber 3 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı domates salçası Tuz, karabiber Hazırlanışı: * Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Soğanları temizleyip kıyın. Sivri biberleri temizleyip ince doğrayın. Pastırmaların çemenlerini ayıklayıp ortadan ikiye kesin. * Sıvıyağı tencerede kızdırın. Soğanları ve sivri biberleri ilave edip kavurun. Pastırmaları ekleyip bir kaç dakika daha kavurun. Domatesi ilave edip karıştırın. Salçayı 1 kaşık suyla ezip ekleyin ve sos kıvamı alıncaya kadar bir taşım kaynatın. * Fasulyeyi pastırmalı karışıma ilave edip üzerini örtecek kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Su kaynayınca kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. Dilerseniz yanında pilavla sıcak servis yapın. Karnıyarık (4 KİŞİLİK) Malzemeler: 4 patlıcan 1 domates 2 sivri biber 1 soğan 2 diş sarımsak 150 gr kıyma 1 su bardağı su Tuz, karabiber 2 çorba kaşığı domates salçası 4-5 dal maydanoz Kızartmak için ayçiçeği yağı Hazırlanışı: * Patlıcanları alacalı soyun. Bıçakla uzunlamasına çizip tuzlu suda bir saat bekletin ve süzün. Soğanı temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Maydanozu temizleyip kıyın. Sivri biberleri temizleyip uzunlamasına ikiye kesin. Domatesleri halka şeklinde dilimleyin. Ayçiçeği yağını tavaya alıp patlıcanları kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. * Tereyağını tavaya alıp eritin. Soğanı ve kıymayı ekleyip kavurun. Sarımsak ve salçayı ekleyip bir taşım kaynatın. Tuz, karabiber ve maydanozu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. * Patlıcanların kestiğiniz kısımlarını iyice açıp kıymalı harcı bölüştürün. Fırın tepsisine yanyana dizin. Üzerlerine domates dilimi ve sivri biberi yerleştirin. Suyu ilave edip orta dereceli fırında 10 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. |
Bütün konular: 1911
Bütün postalar: 3045
Bütün kullanıcılar: 2369
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse