Forum
=> Daha kayıt olmadın mı?Forum - iyi baklava nasıl olur
Burdasın: Forum => Piriket Yeme icme => iyi baklava nasıl olur |
|
tr.gg (şimdiye kadar 416 posta) |
Teksas’ta da yeniliyor, Ermenistan’da da. Cevizli, fıstıklı, kestaneli hatta çikolatalısı bile var. Bu kadar tüketilen baklavanın iyisini bir bakışta nasıl anlarsınız, çatalı neresine batırmalısınız? Soruların yanıtlarını Güllüoğlu Baklavaları’nın Genel Müdürü Nejat Güllü şöyle veriyor: Baklava ne demek? Kökeni belirsiz ama Türk Dil Kurumu, Türkçe olduğunu kabul ediyor. Türkçe kökenli bir kelime olan baklava Moğolca ‘bağlamak, sarmak’ anlamına gelen bayla sözcüğünün üstüne Türkçe fiil eki -v getirilerek türetilmiş olabileceği belirtiliyor. Baklavanın kökeni nedir? Göçebe Türkler, yerleşik olmadıklarından fırın yerine at üstünde kolaylıkla taşınan sac kullanıyorlardı. Ekmek yerine, sac üzerinde pişmiş yufka yiyorlardı. İşte baklavanın tarihçesi bu ince yufkaların arasına cevizin konulmasıyla başladı. Ancak baklava bugünkü halini Osmanlı döneminde aldı. Baklava, kökeni Osmanlı saraylarına dayanan ve padişaha özel olarak yapılan bir Arap-Türk tatlısıdır. Baklava ile ilgili en eski Osmanlı kaydına ise Fatih Sultan Mehmet döneminde sarayda tutulan mutfak defterlerinde rastlanır. Genel olarak kabul edilen kanı, baklavanın 1400’lü yıllarda Orta Asya’dan Türk topraklarına geldiği yönünde. Türkmen kültürünün hakim olduğu Gaziantep ise baklavanın başkenti olarak kabul edilebilir. Çünkü Gaziantep asırlar boyunca Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı oldu. Neden 40 kat yufkayla yapılır? Baklava hamuru çok ince açılmalı. 35-40 kat hamur 2 buçuk-3 santimetreye sığdırılmalı ki ağzınıza aldığınız zaman baklava ağzınızda eriyip gitmeli. Ancak baklavanın iyisi en fazla 35 kat olur. Nedeni ise çok ince hamurun (milimetrenin onda biri) üst üste geldiğinde ancak istenilen güzelliği sağlamasıdır. Çünkü 40 kat, baklavanın kalınlaşmasına sebep olur. Kuru baklavanın diğerlerinden farkı nedir? Kuru baklava, uzun süreli dayanacak şekilde yapılıyor. Dolayısıyla içerisine irmik kaymağının konmaması ve şekerinin biraz daha katı verilmesi ile normal baklavadan ayrılıyor. Baklavanın iyisi görüntüsünden anlaşılır mı? Baklava göze, kulağa, damağa ve mideye hitap etmeli. İyi baklava daha vitrinde, tepside kendisini belli eder. İyi pişmiş baklavanın rengi altın sarısına çalar. Ayrıca iyi baklava diri görünür, katları sayılabilecek şekilde kabarmıştır ve şerbeti kararında olur. Baklavanın iyi piştiğinin en önemli göstergelerinden biri de çatalı batırdığınızda duyduğunuz hışırtı sesidir. Bu, yufkanın ne kadar ince açıldığının işaretidir. Yufkası ne kadar ince açılırsa baklava o kadar güzel olur. Ya kokusu ve lezzeti nasıl olmalı? Baklavanın kokusu da çok önemlidir. Ağza yaklaştırıldığında mis gibi tereyağı kokusu ve harç olarak kullanılan fıstık ya da cevizin kokusunu alabilmelisiniz. Son olarak da iyi baklava ağza atıldığında dağılır, eşsiz bir tat bırakır ve midede yanma, şişkinlik hissi oluşturmaz. Baklava yemenin adabı var mı? Baklava yenirken üstündeki çıtır kısmın damağa gelmesi gerekir ki ağzınızda baklava kabuklarının hışırtısını duyabilesiniz. Eğer çatalla yiyorsanız, sapladığınızda aynı hışırtının duyulması ve ters çevrilerek ağza götürülmesi gerekir. Böylece dilimin alt kısmında yoğunlaşan şurup, üst kısma doğru geçer ve baklavanın altıyla üstü arasında tat dengesi sağlanır. Baklavanın kestanelisi, çikolatalısı, meyvelisi olur mu? Baklava ilk önceleri cevizli yapılırdı. Sonradan fıstıklı da yapılmaya başlandı. Ancak günümüzde en çok sevilen ve satılan baklava türü fıstıklı olanı. Öte yandan baklavanın isteğe göre kestanelisi de meyvelisi de yapılabilir ama asıl baklava fıstıkla yapılanıdır. Baklava nasıl saklanır? Baklava kuru ve serin, 10 derece sıcaklığında saklanır. Çok sıcak ve rutubetli yerlerde buzdolabının alt kısmına konulması tavsiye edilir. Başka hangi milletler baklava yiyor? ABD’nin Teksas eyaletinde baklava çok tüketiliyor. Baklava’yı ABD’ye götüren ise Çekler. 19’uncu yüzyılda, Teksas’a göç eden Çekler, beraberlerinde baklavayı da götürmüşler. Ayrıca tüm Arap Yarımadası’nda, Kuzey Afrika ülkelerinde, Türk Cumhuriyetlerinde, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan ve Ermenistan’da da sevilen tatlılar arasında. |
Bütün konular: 1911
Bütün postalar: 3045
Bütün kullanıcılar: 2369
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse